Ιστολόγιο - Νέα

Καταγραφή των αρχέτυπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι σπάνιοι αρχέτυποι τόμοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, καταγράφονται και καταλογογραφούνται αυτό το διάστημα από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος του University of Oxford με τίτλο 15cBookTrade.

Το πρόγραμμα αυτό, με βάση το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καταγράφει αρχέτυπα βιβλία (εκδόσεις μεταξύ 1450-1500) που σώζονται μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό τη μελέτη της εισαγωγής, διακίνησης και διάδοσης της τυπογραφίας στη Δύση.

Η καταγραφή των βιβλίων πραγματοποιείται από εξειδικευμένη ερευνητική ομάδα και με έμφαση στις ιδιαιτερότητες κάθε αντιτύπου και τις ποικίλες υλικές μαρτυρίες που φέρει, όπως κτητορικά σημειώματα και ετικέτες, σφραγίδες, τιμές, στοιχεία βιβλιοδεσίας και διακόσμησης, καθώς και κάθε είδους χειρόγραφες σημειώσεις. Τα στοιχεία αυτά συγκεντρωμένα αποτελούν ιστορικές μαρτυρίες σχετικά με τα εμπορικά δίκτυα και την ταυτότητα των αγοραστών, την οικονομική αξία των βιβλίων, τη διάδοση των κειμένων αλλά και των εικονογραφήσεων που περιέχουν.

Copyright © 2023 Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως "Ο Κυριακίδης". All Rights Reserved.

Αναζήτηση