Ιστολόγιο - Νέα

Previous Next

Πρόσφυγες 1922: Η Ζωή Μετά

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 22:30, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως "Ο Κυριακίδης" παρουσιάζεται στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ «Πρόσφυγες 1922: Η Ζωή Μετά» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ΤV, που προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του σταθμού: «Στο δεύτερο επεισόδιο, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, αναδεικνύονται τα στοιχεία που αποτελούσαν πηγή δύναμης για τους πρόσφυγες: η θρησκεία, τα γράμματα, οι τέχνες και ο αθλητισμός. Ενδεικτική της σπουδαιότητας που είχαν οι τέχνες και τα γράμματα στη ζωή των προσφύγων, είναι η ιστορία που αφηγούνται στη Νάουσα, οι πρόσφυγες από το χωριό Αργυρούπολη Πόντου, οι οποίοι άφησαν πίσω τα ρούχα τους και κουβάλησαν μαζί τους χιλιάδες βιβλία αλλά και βυζαντινές περγαμηνές».

Στα δύο επεισόδια του ντοκιμαντέρ, 40 πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς από όλη την Ελλάδα ενώνουν τις μαρτυρίες τους με τους ιστορικούς και αφηγούνται μια συγκινητική ιστορία δύναμης και θάρρους, όπως τη βίωσαν ή την άκουσαν από τους προγόνους τους. Οι τηλεθεατές παρακολουθούν την προσπάθεια των ξεριζωμένων από Μικρά Ασία, Καππαδοκία και Πόντο να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους, φέρνοντας μαζί τους την άυλη πολιτιστική κληρονομιά τους. Επίσης, κατανοούν τη σημαντική συμβολή των ανθρώπων αυτών στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική αναγέννηση της Ελλάδας.

Στα γυρίσματα συμμετείχαν Πόντιοι δεύτερης γενιάς από τη Νάουσα, ως τιμή στην πολυετή προσφορά τους στην Εύξεινο Λέσχη και στις άοκνες προσπάθειες τους για την διάσωση της κληρονομιάς του Σωματείου. Συγκεκριμένα έλαβαν μέρος ο κ. Τάκης Παπαδόπουλος, πρώην πρόεδρος της Λέσχης, η κα. Ολυμπία Ιωσηφίδου, πρώην πρόεδρος της Λέσχης, και ο σύζυγός της κ. Βαγγέλης Ιωσηφίδης, μέλος της Λέσχης. Επίσης, στην εκπομπή συμμετέχει και ο πρόεδρος της Λέσχης κ. Φώτης Φανιάδης, ενώ προβάλλονται προσφυγικές κατοικίες της πόλης, όπως αυτές έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.

Συντελεστές: Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε, Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρουμπής, Σενάριο - Έρευνα: Άννα Ποδάρα, Ιστορικός Σύμβουλος: Ιάκωβος Μιχαηλίδης

Copyright © 2023 Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως "Ο Κυριακίδης". All Rights Reserved.

Αναζήτηση