Ιστολόγιο - Νέα

Previous Next

24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων "Παναγία Σουμελά"

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων "Παναγία Σουμελά" συμμετείχε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου 2022.

Φέτος, πέρα από την καθιερωμένη συμμετοχή αντιπροσωπείας νέων, το Σωματείο συμμετείχε ενεργά στην ενότητα των βιωματικών εργαστηρίων (workshops) που προγραμμάτισε η οργανωτική επιτροπή για την φετινή διοργάνωση. Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιουλίου, κυρίες μέλη της Λέσχης παρουσίασαν στους νέους και τις νέες παραδοσιακά εδέσματα της ποντιακής γαστρονομίας, ενώ ο χοροδιδάσκαλος της Λέσχης κ. Ασβεστάς τους έφερε σε επαφή με τα παραδοσιακά παιχνίδια της ευρύτερης περιοχής του Ανατολικού Πόντου. Οι συμμετέχοντες και στα δύο workshops ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν ενεργά μέχρι και την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής του προγράμματος.

Παρακάτω ακολουθεί το ψήφισμα του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»:

«Εμείς νέοι και νέες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ως αδιάσπαστο μέρος του συνόλου του ελληνισμού, ανταμώσαμε για 24η χρονιά εδώ, στο φιλόξενο όρος Βέρμιο στο ανιστορημένο σύμβολο του Πόντου όπου πάλλεται η ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού, το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, υπό την σκέπη της μητέρας όλων των Ποντίων, της Σουμελιώτισσας.

Στις 15, 16 και 17 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, έχοντας στο επίκεντρο την επέτειο της εκατονταετίας από την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που η πολιτεία και οι ειδικοί επιτάσσουν –με μάσκες και αντισηπτικά, παρακολουθήσαμε εισηγήσεις με θεματολογία σχετική με ιστορικά γεγονότα και την τρέχουσα επικαιρότητα, συμμετείχαμε σε ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα γνωρίζοντας τους φιλόξενους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, ταξιδέψαμε νοητά στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από τα μουσικά δρώμενα, συζητήσαμε για την προσφορά του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου Αποστολίδη πάλαι ποτέ ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, τιμώντας τη μνήμη του, αναπτύξαμε στοιχεία της πλούσιας παράδοσης του Πόντου, μέσα από τις βιωματικές ενότητες των παιχνιδιών, της ενδυμασίας, της διαλέκτου και της γαστρονομίας, ενώ ανταλλάξαμε απόψεις και προβληματισμούς. Εκφράζοντας τη στήριξή μας στο πολυσχιδές επιτελούμενο έργο της «Παναγίας Σουμελά», καταλήξαμε ομόφωνα στα εξής:

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η ανάδειξη της συμπλήρωσης ενός αιώνος από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, τον ξεριζωμό και την μαρτυρική έξοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, αποτελεί ένδειξη της αντίστασης ενάντια στη λήθη. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα πως εκατό χρόνια μετά, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Η φλόγα της μνήμης διατηρείται άσβεστη στο βάθος του χρόνου μέσα από την ενθύμηση των αλησμόνητων πατρίδων του Ευξείνου Πόντου, των δυτικών παραλίων και της ανατολικής Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, της Προποντίδας και της Θράκης. Αποτελεί χρέος μας η διάσωση όλων εκείνων των ιερών κειμηλίων και ηθών που οι πρώτες γενιές μετέφεραν από τις τρισχιλιόχρονες κοιτίδες πολισμού της Ανατολής στη μητέρα Ελλάδα, διά πυρός και σιδήρου όταν διακόπηκε βίαια με αίμα η παρουσία του Ελληνισμού στα χώματα της Μικρασίας. Εμείς ως Ελληνόπουλα ποντιακής καταγωγής τέταρτης και πέμπτης γενιάς θεωρούμε βαθύτατο χρέος μας προς την ιστορία, την μεταλαμπάδευση όλων αυτών των παρακαταθηκών αλλά και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, για την σφυρηλάτηση της εθνικής μας συνείδησης, ως σημαία προς τους αγέννητους Έλληνες.

Διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ου αιώνα και ο αγώνας για την αναγνώρισή της από όλο το σύγχρονο κόσμο, αποτελεί μέγιστο χρέος και δικαίωση προς τους άταφος νεκρούς. Ζητούμε την δημιουργία μόνιμης διαρκούς διακομματικής επιτροπής στην Βουλή των Ελλήνων, για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της καθ’ ημάς Ανατολής. Είναι επιτακτική η ένταξη του -βαρύτατης σημασίας- αυτού ζητήματος στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, για την διατράνωση του αγώνα όλων ημών των νέων για την επίσημη αναγνώριση του εγκλήματος αυτού, από όλες τις χώρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους διεθνείς οργανισμούς.

Προκλητικότητα της Τουρκίας

Εμείς τα ελληνόπουλα ποντιακής καταγωγής που μας στερήθηκε βίαια το δικαίωμα να κατοικούμε στην ιστορική μας πατρίδα, καταδικάζουμε την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών ειρήνης, αποτελούν αναθεωρητικές και επιζήμιες τακτικές για τις σχέσεις των κρατών, που οδηγούν εξ αντικειμένου προς την απομάκρυνση από τον διάλογο με το σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο και τις αρχές που τον διέπουν. Καλούμε την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας να συμφιλιωθεί με το αναγνωρισμένο διεθνές δίκαιο και με το ιστορικό της παρελθόν, αποφεύγοντας τη συστηματική διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.

Οι νέοι και οι νέες του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων»

Copyright © 2023 Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως "Ο Κυριακίδης". All Rights Reserved.

Αναζήτηση