Ιστολόγιο - Νέα

Previous Next

Με επισημότητα οι εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Με την δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», το Σάββατο 28 Μαΐου 2022.

Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε την Θεία Λειτουργεία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νάουσας, ενώ ακολούθησε μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας.

Με την ευκαιρία της 103ης επετείου από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων προσέφερε εκ μέρους του Ιερού Ναού στην Εύξεινο Λέσχη ένα παλαίτυπο Ευαγγέλιο από την Αργυρούπολη το οποίο είχε δωρίσει στον ναό το 1962 μία οικογένεια, για να ενταχθεί στη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως ως ο 974ος τόμος της. Ο πρόεδρος της Λέσχης κ. Φώτης Φανιάδης επέδωσε στον Σεβασμιώτατο το αργυρό μετάλλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως για την προσφορά του στο επιτελούμενο έργο της Ευξείνου Λέσχης, ανακηρύσσοντάς τον πολιτιστικό πρεσβευτή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος της Ηρωικής πόλεως Ναούσης κ. Νικόλαος Καρανικόλας, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση για παραχώρηση του συνόλου του κτιρίου Τουρπάλη για τη στέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρούπολης του Πόντου «Ο Κυριακίδης» και τη συζήτηση του θέματος σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού ακολούθησε ο Ποντιακός χορός «Σέρρα».

Ακολούθως, στο μνημείο της Γενοκτονίας στο Δημοτικό Πάρκο τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε ποντιακό μοιρολόι από τον κ. Άρη Μιχαηλίδη και την κα. Βίκη Παπαδοπούλου. Επιμνημόσυνη ομιλία εκφώνησε ο κ. Στέφανος Τανιμανίδης, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Τσαβδαρίδης, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Τόλκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Καρανικόλας, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ημαθίας Ταξίαρχος Αδαμίδης, εκπρόσωπος του Ελληνικού Στρατού, ο τέως Δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Τριανταφύλλου, κα. Μπαλτατζίδου και κ. Τζουβάρας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νεστορόπουλος, ο Διοικητής Τ.Α. Νάουσας κ. Ορδουλίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα. Ιωσηφίδου, κα. Αραμπατζή, κ. Καραγιαννίδης, κα. Μαλάκη και κα. Δούμου, ο πρόεδρος Κοινότητας Νάουσας κ. Χατζηστυλλής, ο πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ κ. Τεληγιαννίδης, οι πρώην πρόεδροι της Ευξείνου Λέσχης κ. Παπαδόπουλος και κ. Ορδουλίδης, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας και του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Η Αράπιτσα».

Copyright © 2024 Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως "Ο Κυριακίδης". All Rights Reserved.

Αναζήτηση