Ιστορικό της βιβλιοθήκης της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας

Στην Αργυρούπολη του Πόντου, γνωστή για τα περίφημα μεταλλεία της, το 1888 ιδρύεται ο Φιλεκπαιδευτικός σύλλογος «Μεταλλεύς» και επανιδρύεται το 1908 με την επωνυμία «Γ. Κυριακίδης» στη μνήμη του φιλόλογου Κυριακίδη, που δώρησε τη βιβλιοθήκη του.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών έρχονται στην Ελλάδα το 1924 και οι τελευταίοι Αργυρουπολίτες, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, όπου έζησαν και μεγαλούργησαν χιλιετίες.

Ο Σύλλογος φρόντισε να φέρουν με μύριες δυσκολίες, στη νέα τους πατρίδα και τα ιερά τιμαλφή των εκκλησιών και τα βιβλία του Φροντιστηρίου. Από τις προσφυγικές οικογένειες, ογδόντα (80) εγκαθίστανται στη Νάουσα, όπου αρχίζει από το 1925 να λειτουργεί η Βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται σε πρώην Τουρκικό τέμενος.

Το 1927 με απόφαση του πρωτοδικείου Βέροιας, ιδρύεται ο Φιλεκπαιδευτικός σύλλογος Ναούσης «Ο Κυριακίδης».

Ο Αντ. Σιγάλας, καθηγητής παπυρολογίας - παλαιολογίας, επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη του συλλόγου το 1929. Με την κατάρευση του τεμένους και την διάλυση του συλλόγου, τα βιβλία και η κινητή περιουσία περνά στην κυριότητα του Δήμου, ο οποίος τα παραχωρεί στο εργατικό κέντρο Νάουσας. Όταν όμως το 1949 ξαναεπισκέπτεται τη Νάουσα ο κ. Αντ. Σιγάλας από τους 5.000 χιλ. τόμους που στόλιζαν τα ράφια άλλοτε της βιβλιοθήκης, βρήκε μόνο 968 τόμους, 70 χειρόγραφα, ένα φιρμάνιο και πέντε κώδικες.

Πέρα όμως από τα βιβλία, κάνει αναφορά για πολύτιμες θρησκευτικές εικόνες και κειμήλια, που τα πολυτιμότερά τους σώζονται και εκτίθενται στο Μπενάκειο Μουσείο Αθηνών.

Μετά τα βιβλία μεταφέρονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου έμειναν μέχρι το 1949, χρονιά που καίγεται η Νάουσα.

Γι' αυτό τα βιβλία μεταφέρονται στα υπόγεια του Δημαρχείου όπου έμειναν μέχρι το 1964. Εκεί είναι σίγουρο ότι χάθηκαν περισσότεροι από 200 τόμοι. Σήμερα στη βιβλιοθήκη μας απόμειναν 973 τόμοι από τους 5.000 χιλ. και αυτοί αργοπεθαίνουν. Δεν περιμένουν. Η επιστημονική τους αξία είναι ανεκτίμητη. Η κατάστασή τους δεν επιδέχεται παρεμβάσεις ούτε σε μελετητές. Η συντήρησή τους έχει μεγάλο κόστος. Γι' αυτό η μεγάλη μας, αγωνιώδης προσπάθεια, είναι η αντιγραφή - φωτογράφησή τους με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε.

Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε ραδιοτηλεμαραθώνιος με πρωτοβουλία της Π.Ο.Ε., της Ε.Λ.Π.Ν. και του Δήμου Νάουσας, με την ευγενική προσφορά του ράδιο Ακρίτες 102,3 FM και της τηλεόρασης « Ερμής» Τ.V.

Απευθύναμε εκκλήσεις, όπου υπάρχει ελληνική ψυχή, να ευαισθητοποιηθεί. Συγκεντρώσαμε ένα ικανοποιητικό ποσό, ενώ ο αγώνας για την ολοκλήρωση της προσπάθειας μας συνεχίζεται.

 

Ενισχύστε το έργο της Εύξεινου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, για την διάσωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως.

Τραπεζικός Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας:

Αρ. Λογ/σμού: 425/625502-79 | IBAN: GR0201104250000042562550279

Δικαιούχος: ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ

 

Η Βικιπαίδεια σα Ποντιακά, τα Ρωμαίικα τη Πόντονος
Η Βικιπαίδεια σα Ποντιακά
τα Ρωμαίικα τη Πόντονος