Για τους στόχους του διεθνούς συνεδρίου μιλούν στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη και στο Pontos-News.gr ο Φώτης Φανιάδης και ο Θεοδόσης Κυριακίδης.
Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ώστε ο καθένας να βοηθήσει, όπως μπορεί, προκειμένου να λυθεί αποτελεσματικά το χρόνιο πρόβλημα εύρεσης ασφαλούς στέγης για τους πνευματικούς θησαυρούς της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», τους οποίους έφεραν από τον Πόντο πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό και τους συντηρεί η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, είναι ο μεγάλος στόχος του τριήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η Λέσχη, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο pontosnews ο πρόεδρός της Φώτης Φανιάδης.
Ένα διεθνές διαδικτυακό συνέδριο που έχει τίτλο «Πτυχές του ποντιακού ελληνισμού: βίωμα και γνώση» και θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Μαρτίου.
Θα μιλήσουν σε αυτό 71 επιστήμονες και άλλες μεγάλες προσωπικότητες του ποντιακού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και 17 πρόεδροι φορέων. Μάλιστα, κατά τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και δρ Ιστορίας Θεοδόση Κυριακίδη, πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο που διοργάνωσε ποτέ περιφερειακός φορέας του ποντιακού ελληνισμού και μπορεί να συγκριθεί μόνο με αντίστοιχες παγκόσμιες εκδηλώσεις.
«Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε όλοι, θέλουμε να διοργανώσουμε μία εκδήλωση που θα μείνει στην Ιστορία, στις επόμενες γενιές. Θέλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, στα ζητήματα που τον απασχολούν και στην επίλυση των προβλημάτων που τον αφορούν. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι οι συμμετέχοντες-ομιλητές από την πρώτη στιγμή απάντησαν θετικά στην πρόσκλησή μας», λέει ο Φώτης Φανιάδης.
Κατά τον ίδιο, το συνέδριο διοργανώνεται με τη στήριξη και την αρωγή του Δήμου Νάουσας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη βοήθεια χορηγών που πίστεψαν στο εγχείρημα.
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους και κυρίως τα μέλη της επιτροπής διοργάνωσης του συνεδρίου. Τον πρόεδρό της Θεοδόση Κυριακίδη, τον χοροδιδάσκαλο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας Βασίλη Ασβεστά, την υπεύθυνη του Εργαστηρίου Παράδοσης της Λέσχης Μαρία Δεμερτζίδου, το μέλος της Λέσχης Καλλιόπη Μελικιώτη και τον εκπρόσωπο της Νεολαίας Χαράλαμπο Φανιάδη», τονίζει στο pontosnews.gr o πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας.
Ο μεγάλος καημός: Κτήριο για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης
Ο μεγάλος καημός της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας και παράλληλα χρόνιο αίτημά της, το οποίο παρά τις πολλές και μεγάλες προσπάθειές της δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί, είναι η εξεύρεση κτηρίου, στο οποίο θα μπορούν να στεγαστούν και να εκτεθούν με ασφάλεια τα βιβλία, –πολλά είναι παλαίτυπα και χειρόγραφα–, που βρίσκονταν στο Φροντιστήριο της Αργυρούπολης του Πόντου και διέσωσαν και έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα οι πρόσφυγες.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης περιλαμβάνει σήμερα 973 σπάνιους τόμους βιβλίων, με το πιο παλαιό από αυτά να ανάγεται στον 13ο αιώνα. Μεταξύ των βιβλίων της περιλαμβάνονται και τα «Άπαντα του Αριστοτέλη, που είναι του 14ου αιώνα.
«Εξαιτίας της βιβλιοθήκης ως σύλλογος έχουμε πολύ βαρύ όνομα και θέλουμε αυτήν τη γνώση να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Αυτός ο θησαυρός φυλάσσεται σήμερα στο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, αλλά πρέπει να εξευρεθεί ένα κτήριο, στο οποίο θα μπορεί να εκτίθεται και να φυλάσσεται με ασφάλεια, αλλά και να δημιουργηθεί σε αυτό ένα κέντρο μελετών. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος στόχος του συνεδρίου μας. Να ευαισθητοποιήσουμε για το στεγαστικό ζήτημα την Πολιτεία, όλους τους φορείς, αλλά και τους απλούς πολίτες. Να γνωρίσουν όλοι την τεράστια δουλειά που γίνεται στο σύλλογό μας αναφορικά με τη βιβλιοθήκη και να βοηθήσει ο καθένας, όπως μπορεί. Με το συνέδριο θα κάνουμε γνωστή τη βιβλιοθήκη σε όλον τον κόσμο», λέει ο Φώτης Φανιάδης.
Η συντήρηση της βιβλιοθήκης, λέει, έχει περίπου 400-500 ευρώ μηνιαία έξοδα, τα οποία μέχρι τώρα καλύπτει μόνη της η Λέσχη. Έξοδα που πλέον δεν μπορεί να σηκώσει, ιδίως μετά από δώδεκα μήνες που είναι κλειστή λόγω του κορονοϊού. «Μέχρι στιγμής ο μόνος που μας έχει βοηθήσει, είναι ο συγχωρεμένος ο Γιώργος Ποζίδης, ο οποίος διοργάνωσε εκδήλωση στο κέντρο διασκέδασής που κατείχε για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης», υπογραμμίζει.
«Ράβε-ξήλωνε»
Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που αφορούν το κτηριακό ζήτημα για τη μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης. Όπως υποστηρίζει, το 2018 η τότε διοίκηση του Δήμου Νάουσας είχε αποφασίσει ομόφωνα την εγκατάσταση της βιβλιοθήκης σε παραδοσιακό κτήριο της πόλης, η διαμόρφωση και ανακαίνιση του οποίου είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος».
Λίγο μετά το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσύρθηκε, ενώ έγιναν και αυτοδιοικητικές εκλογές, με αποτέλεσμα να αλλάξει η ηγεσία του δήμου. Έτσι η διοίκηση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας για τον επόμενο 1,5 χρόνο επιδόθηκε σε μία νέα προσπάθεια, προκειμένου να πείσει τη νέα δημοτική Αρχή, ώστε ή να εντάξει το παραδοσιακό κτήριο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ή να της παραχωρηθεί ολόκληρο το κτήριο Τουρπάλη –μέχρι στιγμής της έχει δοθεί μόνο ένας όροφος– για την εγκατάσταση της βιβλιοθήκης.
«Μας παραχώρησαν τον επάνω όροφο του κτηρίου Τουρπάλη και στον κάτω στεγάζεται καφετέρια. Αν δε μας παραχωρηθεί ολόκληρο το κτήριο, δε θα υπάρξει ασφάλεια για τη βιβλιοθήκη. Είμαι πεπεισμένος ότι το συνέδριό μας θα αλλάξει τη συμπεριφορά της δημοτικής Αρχής, αλλά και ολόκληρης της Πολιτείας, που μέχρι σήμερα είναι απούσα, αναφορικά με το θέμα στέγασης της βιβλιοθήκης», τονίζει ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας.
«Όλοι οι σύγχρονοι προβληματισμοί του ποντιακού χώρου»
Ως ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ, στο οποίο θα εκτεθούν όλοι οι σύγχρονοι προβληματισμοί του ποντιακού χώρου, χαρακτηρίζει το συνέδριο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας ο πρόεδρος της επιτροπής διοργάνωσης, Θεοδόσης Κυριακίδης.
«Ο στόχος είναι να γίνει μία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ατόμων και προσωπικοτήτων πολύ σημαντικών στον επιστημονικό τομέα, στη λαογραφία, στον ακτιβισμό και αλλού, προσωπικοτήτων που ασχολούνται με τον ποντιακό ελληνισμό. Ουσιαστικά, στο συνέδριο θα μπορεί να δει κανείς όλους τους σύγχρονους προβληματισμούς του ποντιακού χώρου», τονίζει ο Θεοδόσης Κυριακίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εσκεμμένα επιλέχθηκαν να μιλήσουν άτομα με διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από κάποιο ζήτημα, ώστε να γίνει μία εμπεριστατωμένη ανταλλαγή απόψεων, επιστημονικά τεκμηριωμένη. «Όλες οι ενότητες είναι πολύ σημαντικές, αλλά θέλω να σταθώ σε αυτήν της λογοτεχνίας, στην οποία ομιλητές θα είναι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους η γνωστή σε όλους Θία Χάλο, αλλά και η Μαρία Τάτσος, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία και με το βιβλίο της στα ιταλικά «Η κοπέλα της Μαύρης Θάλασσας» έκανε γνωστό το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων σε ολόκληρη την Ιταλία», λέει ο Θεοδόσης Κυριακίδης.
Κατά τον ίδιο, είναι σημαντικό ότι στον τομέα της γαστρονομίας η Αφροδίτη Γεωργιάδου θα παρουσιάσει την… γκουρμέ ποντιακή κουζίνα, ενώ για τον ελληνισμό της διασποράς θα μιλήσουν πρόεδροι σημαντικών φορέων του εξωτερικού. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» ΗΠΑ Χαράλαμπος Βασιλειάδης και ο πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου στο Σικάγο Γιώργος Μαυρόπουλος.
«Καλέσαμε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστοί στο ποντιακό κίνημα, αλλά κάνουν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά αναφορικά με τα θέματα του Ποντιακού ελληνισμού, με αποκορύφωμα αυτό της Γενοκτονίας. Ουσιαστικά, το συνέδριο θα αποτυπώσει το πού βρίσκεται το ποντιακό ζήτημα σήμερα», υπογραμμίζει.
Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου θα εκδοθούν όλα τα πρακτικά του, προκειμένου να γίνουν κτήμα οποιουδήποτε ενδιαφέρεται. «Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από το κανάλι της Λέσχης μας, ώστε να μπορεί να το παρακολουθήσει όλος ο κόσμος. Θέλω να υπογραμμίσω ότι όλοι όσοι θα μιλήσουν στο συνέδριο, επισκέφθηκαν τη Bιβλιοθήκη της Αργυρούπολης και αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς», καταλήγει ο Φώτης Φανιάδης.
Διαβάστε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.
Εγγραφείτε εδώ για την παρακολούθηση μέσω του Zoom meetings. εγγεγραμμένους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο μέρος του συνεδρίου θα δοθούν βεβαιώσεις.
Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Πηγή: www.pontosnews.gr